POZIV HRVATSKOM OFTALMOLOŠKOM I OPTOMETRIJSKOM DRUŠTVU NA PRIJAVU NUSPOJAVA CJEPIVA COVID-19

U Zagrebu, 20. prosinca 2021. g.

Hrvatska liječnička inicijativa HIPOKRAT

Hrvatsko oftalmološko i optometrijsko društvo
Kabinet ministra zdravstva
Ravnateljstvo HZJZ
Hrvatska liječnička komora
svim liječnicima
svim medijima

PREDMET: POZIV HRVATSKOM OFTALMOLOŠKOM I OPTOMETRIJSKOM DRUŠTVU NA PRIJAVU NUSPOJAVA CJEPIVA COVID-19

Poštovane kolegice i kolege,

imamo potrebu skrenuti vašu pažnju na vrlo ozbiljnu zdravstvenu smetnju, te ukazati na vašu veliku ulogu u njenom dijagnosticiranju, te pružanju pomoći pacijentima koje su zadesile smetnje vida i oštećenja oka nakon primjene uvjetno odobrenih cjepiva za COVID-19.

Najnoviji broj prijavljenih ozljeda vida i vidnog sustava u evidenciji MHRA u Velikoj Britaniji nakon primjene COVID-19 cjepiva je sljedeći:

  • Astra Zeneca – 14.448 prijavljenih slučajeva oštećenja oka i vidnog sustava
  • Pfizer – 6.682  prijavljenih slučajeva oštećenja oka i vidnog sustava
  • Moderna – 855 prijavljenih slučajeva oštećenja oka i vidnog sustava
  • Nepoznato cjepivo – 75 prijavljenih slučajeva oštećenja oka i vidnog sustava

Ukupni broj prijavljenih oštećenja oka i vidnog sustava 22.060 slučajeva

Prilažemo listu svih oblika oštećenja oka i vidnog sustava prijavljenih do 08.12.2021, a objavljenu 16.12.2021 (izvor MHRA). Sve prijave ozljeda i smrtnih ishoda u sustavu MHRA nakon Covid-19 cjepiva, uključujući i ozljede vidnog sustava se mogu naći na sljedećoj poveznici: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions. Također treba imati na umu da MHRA od ranije naglašava da se u ustav pojavljuje tek 10% stvarnog broja teških nuspojava te 2% – 4% stvarnog broja blažih nuspojava.

Želimo napomenuti da je Vaša uloga ključna u ranom otkrivanju, identifikaciji i dijagnosticiranju kao i pravovremenoj intervenciji i savjetovanju u sprječavanju daljnjih oštećenja vidnog sustava ali i drugih organa, uzrokovanih COVID-19 cjepivima.

Vi također možete pomoći isticanjem svojih opažanja vašim kolegama, liječnicima obiteljske medicine, te prijavljivanjem uočenih nuspojava i posljedica Agenciji za lijekove i medicinske proizvode HALMED, te poticanjem svih uključenih u zbrinjavanju pacijenata da i oni prijavljuju uočene nuspojave.

Vaša uloga je značajna i u tome da upozoravate ljude na oštećenja koja mogu nastati od daljnjih doza pripravaka protiv COVID-19, osobito kada su u pitanju roditelji, odnosno njihova djeca te ih možete informirati o potencijalnim rizicima.

Grupa neovisnih liječnika pod imenom “Doctors for Covid Ethics” (Liječnici za etiku Covida) je nedavno organizirala interdisciplinarni simpozij na temu rizika i mogućih posljedica COVID-19 cjepiva. Jedan od izlagača na simpoziju bio je i liječnik oftalmolog dr. med. Carsten Stumke. Izlaganje Dr. med. Carsten Stumke možete pronaći u snimci simpozija (od 51. min) na poveznici An Interdisciplinary Symposium II – Sounding the Call | UKColumn

Više o grupi “Doctors for Covid Ethics” možete naći na poveznici About – Doctors for COVID Ethics (doctors4covidethics.org)

Zahvalni smo na vašoj pomoći u ovom neizmjerno važnom i ozbiljnom pitanju te Vas još jednom pozivamo da prijavite eventualne uočene nuspojave i posljedice nakon cijepljenja COVID-19 cjepivom Agenciji za lijekove i medicinske proizvode HALMED.

Inicijativa Hipokrat

Reference

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions
https://www.gov.uk/drug-safety-update/yellow-card-please-help-to-reverse-the-decline-in-reporting-of-suspected-adverse-drug-reactions
https://www.halmed.hr/Farmakovigilancija/Kako-prijaviti-nuspojavu/Postupak/

DOPIS PREDSJEDNIKU REPUBLIKE HRVATSKE

Poslano:  ured@predsjednik.hr  19. prosinca 2021

Poštovani,

ovime apeliramo na predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića,
da prema čl.89 Ustava Republike Hrvatske, a u skladu sa zakonskim ovlastima uskrati svoj potpis i ne proglasi diskriminatorni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti važećim.
Ujedno molimo gospodina predsjednika, Zorana Milanovića, da pokrene ocjenu ustavnosti ovog zakona.

S poštovanjem,
Liječnici iz
liječničke inicijative Hipokrat

U prilogu Vam dostavljamo ključne informacije i izvore.